Υγεία & συμβουλές

Συμπληρώματα διατροφής

Μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες παγκοσμίως είναι αυτή των συμπληρωμάτων διατροφής. Αν κάνει κάποιος μία έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής θα εμφανιστούν πάμπολλα αποτελέσματα, από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, συνδυασμό αυτών (πολυβιταμίνες) αλλά και προϊόντα πο διαφημίζονται για αθλητές, όπως πρωτεΐνη, κρεατίνη, αμινοξέα, υδατάνθρακες (ή συνδυασμούς αυτών) ή ακόμη και σκευάσματα ειδικής διατροφής (για βρέφη ή για ασθενείς, πχ. καρκινοπαθείς, πάσχοντες από κοιλιοκάκη, νεφροπαθείς κ.ά.).

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα συμπληρώματα διατροφής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1) Συμπληρώματα διατροφής: Πρόκειται για διατροφικά προϊόντα, με σκοπό την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.
2) 2) Τρόφιμα ειδικής διατροφής: Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία λόγω της ειδικής σύνθεσής τους προορίζονται για ειδική διατροφή συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού π.χ για υγιή βρέφη ή νήπια, για ειδικές κατηγορίες ατόμων με διαταραγμένο μεταβολισμό, ή για κατηγορίες ατόμων που βρίσκονται σε ειδική κατάσταση της φυσιολογίας τους.

Το 2004 δημοσιεύτηκαν οι ‘Περί Συμπληρωμάτων Διατροφής Κανονισμοί’ σε εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/46/ΕΚ Του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό.

Ποιοι μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής;
1) Άτομα που για κάποιον λόγο δεν προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, πχ. χορτοφάγοι ή όσοι κάνουν νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή άτομα που έχουν πρόβλημα μάσησης ή κατάποσης ή ακόμη και άτομα με προβλήματα δυσαπορρόφησης ή χρόνιες παθήσεις.
2) Άτομα τα οποία έχασαν πολλά κιλά ή έκαναν δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3) Άτομα τα οποία ακολούθησαν υποθερμιδικές (στερητικές) δίαιτες.
4) Έγκυες και θηλάζουσες.
5) Άτομα που δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια από την διατροφή τους πχ. υποσιτισμένοι μετά από κάποια ασθένεια ή άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή από ψυχογενή βουλιμία.
6) Ηλικιωμένοι.

Θα ήθελα να τονίσω ότι τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία και μόνο ο γιατρός, ο φαρμακοποιός ή ο διαιτολόγος μπορούν να συστήσουν. Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως εξάλλου αναφέρει και η ίδια η λέξη, χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν την διατροφή και όχι να την αντικαταστήσουν. Έτσι, ένας υγιής άνθρωπος ο οποίος κάνει μία ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνει θρεπτικά από όλες τις ομάδες τροφίμων και έχει τακτικά γεύματα, δεν χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Οφείλω να τονίσω ότι το σημαντικό είναι να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από την διατροφή μας και μόνο όταν αυτή δεν επαρκεί να χρησιμοποιούνται τα συμπληρώματα. Ας μην ξεχνάτε ότι γίνεται σαφώς καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων όταν αυτά παρέχονται από τις τροφές. Είναι επίσης σημαντικό να γίνονται εξετάσεις αίματος πριν την αγορά οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, έτσι ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά που πραγματικά χρειάζεται. Εξάλλου, τόσο η έλλειψη όσο και η υπερκατανάλωση βιταμινών και μετάλλων μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογικά προβλήματα (σχετικά με αυτό το θέμα έχω γράψει σε παλιότερο άρθρο μου για τις βιταμίνες).

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *