Όταν μιλάμε για Στοματική Υγιεινή εννοούμε το σύνολο των ενεργειών για τη φροντίδα του στόματος όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
Ο κύριος στόχος της στοματικής υγιεινής είναι η φροντίδα των δοντιών και η αποφυγή των προβλημάτων από ελλιπή καθαρισμό από τις τροφές που προκαλούν τη μικροβιακή οδοντική πλάκα. Το λεπτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια είναι η αιτία των δημιουργούμενων οδοντικών προβλημάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη (τη σκληρή ουσία) των δοντιών προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων), που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Πολλά άλλα προβλήματα στοματικής υγείας όπως ( η άσχημη αναπνοή) προκαλούνται γιατί ο ασθενής αμελεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής.
Παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως τα αποστήματα ή η περιοδοντίτιδα , έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και στη γενική υγεία του σώματός μας, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων ή επιπλοκών της εγκυμοσύνης.
Η σημασία της Στοματικής Υγιεινής
Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε ημέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή πρέπει να μας γίνει συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε προσεκτικά κάθε ημέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Τα γερά δόντια μας επιτρέπουν να τρώμε και να μιλάμε χωρίς προβλήματα, και βοηθούν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση μας.
Βασικές οδηγίες Στοματικής Υγιεινής
- Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
- Μάθετε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας και για τουλάχιστον 3 λεπτά
- Προτιμάτε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα. Αλλάζετέ την κάθε 3 μήνες.
- Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.
- Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
- Χρησιμοποιείτε βουρτσάκια μεσοδοντίων αν έχετε θήκες, γέφυρες δοντιών εμφυτεύματα, ή σιδεράκια.
- Αποφεύγετε τροφές που βλάπτουν τα δόντια.
- Μην ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο.
Γ ια ποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα και
οδοντόπαστα
- Αποτρέπει τη φθορά των δοντιών
- Εμποδίζει την (περιοδοντική) ασθένεια, η οποία μπορεί να βλάψει τον ιστό των ούλων και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια, και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών.
- Εξοικονόμηση χρημάτων. Με την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, μπορούμε να μειώσουμε την ανάγκη για σφραγίσματα και άλλες δαπανηρές διαδικασίες.
- Βοηθά στην πρόληψη για κακή αναπνοή. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μας βοηθά να απαλλαγεί το στόμα μας από τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή.
- Βοηθά να κρατήσουμε τα δόντια λευκά , να προλάβουμε τη χρώση από τα τρόφιμα, τα ποτά, το κάπνισμα κλπ.
- Βελτιώνει τη γενική υγεία
- Χρησιμοποιούμε μία οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας .Ζητάμε από τον οδοντίατρό μας, εάν χρειαζόμαστε ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει φθόριο ή μία οδοντόκρεμα με συστατικά που καταπολεμούν τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας.
- Αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων καπνού, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων και καρκίνο του στόματος. Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (παθητικό κάπνισμα) μπορεί επίσης να προκαλέσει ασθένειες των ούλων, καθώς και άλλα προβλήματα.
- Προγραμματίζουμε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Ωφέλιμες τροφές (επεξεργασία)
Μερικές τροφές που περιέχουν φθόριο μπορεί βοηθητικά να προστατεύσουν τα δόντια και τα ούλα. Το φθόριο είναι φυσικό προϊόν και περιέχεται σε όλα τα νερά. Το φθόριο είναι ένας πρωτογενής προστάτης για τα δόντια και τα ούλα, ο οποίος καθιστά την επιφάνεια των δοντιών πιο ανθεκτική σε οξέα κατά τη διαδικασία της επαναμεταλλικοποίησης.
Πόσιμο φθοριωμένο νερό συνιστάται από ορισμένους οδοντιάτρους, ενώ, άλλοι λένε ότι η χρήση οδοντόκρεμας και μόνο είναι αρκετή. Το γάλα και το τυρί είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και φωσφορικά και μπορού να ενθαρρύνουν την επαναμεταλλικοποίηση.
Όλα τα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή σάλιου και δεδομένου ότι το σάλιο περιέχει το ρυθμιστικό παράγοντα για τις χημικές ουσίες που εισάγονται στο στόμα με τις τροφές, βοηθά στη σταθεροποίηση του ph μέσα σ’αυτό. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν ν’ αυξηθεί η ροή του σάλιου και να ενισχύσουν μέσω των ινών ( όπως π.χ σέλινο) τον καθαρισμό των δοντιών από παγιδευμένα τρόφιμα που έχουν συσσωρευτεί μέσα σε σχισμές και κοιλότητες. Επίσης το σάλιο αραιώνει τους υδατάνθρακες και βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που συσσωρεύονται στο στόμα.